Gastouderbureau Groningen

06-340 342 47

Gastouder worden?

Starten als gastouder?

Als gastouder dien je te beschikken over een diploma. De overheid heeft een lijst met vrijgestelde diploma’s opgesteld. Mocht je al over één van deze diploma’s beschikken, dan kun je aan het werk als gastouder. Je hebt dan nog wel een EHBO nodig. Deze kunt u gratis via ons gastouderbureau halen! Mocht u al een EHBO hebben, dan kunt u bij ons de herhalingscursus gratis volgen. 

 

Kennismaken

Na een eerste aanmelding komen wij vrijblijvend langs voor een kennismakingsgesprek. Als er een klik is en u kunt zich vinden in onze werkwijze en visie dan kunt u zich inschrijven bij ons bureau. U krijgt dan een map met allerlei informatie waaronder ons pedagogisch beleid. Ook krijgt u een aantal folders waar u reclame mee kunt maken. Tevens kunt u de door ons gemaakte affiches ophangen in scholen, supermarkten, bibliotheken en verloskundigenpraktijken bij u in de buurt. Wij gaan actief aan de slag om voor u klanten te werven. Mocht u zich op onze website willen presenteren, dan kan dat. Zo bent u voor ouders gemakkelijker te vinden.  

Verdiensten

Idealisme is voor veel mensen een belangrijke reden om met kinderen te gaan werken. Als je bedenkt welk verantwoordelijkheid je als gastouder hebt dan is het niet meer dan redelijk dat een gastouder een goede prijs voor haar werkzaamheden ontvangt.  Door lage bemiddelingskosten kan een gastouder een redelijk uurprijs vragen. Net als andere mensen ontvangt u bij gastouderbureau SharedCare jaarlijks een verhoging van uw uurprijs. Dit wordt contractueel vastgelegd. Zo heeft u als gastouder hier zelf geen omkijken naar en kunt u tevreden zijn met uw werk én met de verdiensten. Voor de gastouder en het opvangkind hebben we daarnaast ook een WA verzekering afgesloten.

Scholing

Zoals gezegd brengt het opvangen van kinderen veel verantwoordelijkheid met zich mee. Scholing en reflectie op het eigen handelen zijn daarom van groot belang als je met kinderen werkt. Gastouderbureau SharedCare vindt het een vereiste om tenminste 1 keer in het jaar de voortgang met ouders en gastouders te evalueren. Daarnaast voeren wij een gezondheid en veiligheidsrisico-inventarisatie uit op de opvangplek. Ook organiseren wij voor gastouders gratis EHBO herhalingscursussen en gratis themabijeenkomsten. En we stimuleren gastouders om aan te sluiten bij een bestaand intervisie groepje.

Themabijeenkomsten

Bij de themabijeenkomsten staat altijd een inhoudelijk thema centraal. Dit kan een pedagogisch onderwerp zijn zoals “omgaan met drukke kinderen” ,“positieve communicatie met kinderen” of bijv.  ”de zintuigontwikkeling van kinderen”. Ook praktische onderwerpen zoals “Wat is een goede dagindeling?” komt in ons scholingsaanbod regelmatig aan de orde. Wij staan natuurlijk ook open voor de inbreng en de ideeën van de gastouders zelf.

EHBO

Onze gastouders volgen jaarlijks de herhalingscursus EHBO via onze eigen EHBO-instructeur. Via de e-module “Acute zorg bij kinderen” van Nikta en de EHBO praktijkdag voldoen deze EHBO diploma’s aan de wettelijke eisen voor gastouders. De instructeur is Nikta-gecertificeerd, afgestudeerd in verpleegwetenschappen en werkt al meer dan 20 jaar als hoofdverpleegkundige van verschillende intensive cares. Bemiddeling en begeleiding en de herhalingscursus EHBO zijn voor u als gastouder geheel kosteloos. Zo haalt u het maximale uit uw werk!

Ons pedagogisch beleid

Verder verwachten wij van onze gastouders dat zij ons Shared-Care Pedagogischbeleid en het ‘protocol kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag’ voorafgaand aan de opvang hebben gelezen.  Het is natuurlijk ook belangrijk dat u zich kunt vinden in ons pedagogisch beleid. Gastouders ontvangen het pedagogisch beleid tijdens het intakegesprek. In ons pedagogisch beleidsplan leest u waar gastouderbureau SharedCare voor staat. Ook leest u wat onze visie is op een kwalitatief goede gastouderopvang. Tevens kunnen ouders en gastouders hier onze inspectierapporten lezen.

Protocol Kindermishandeling

Het Protocol `kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag’ beschrijft wat de verantwoordelijkheden zijn van de gastouder, de ouder en het gastouderbureau bij een vermoeden van kindermishandeling. Op de Sociale_kaart vindt u hulpverleningsinstanties die u bij dit soort problemen kunnen ondersteunen. Het is belangrijk dat iedereen die met kinderen werkt weet dat zij een zorgplicht hebben als het om kindermishandeling gaat. 

Belastingdienst

Over de uurprijs die u ontvangt als gastouder betaalt u nog belasting. De kosten die u maakt om uw werk als gastouder  uit te kunnen voeren mag u aftrekken. De opbrengsten minus de kosten vormt uw “inkomsten uit overig werk”. U kunt als gastouder ook als zzp-er werken. U heeft dan recht op ondernemersaftrekposten. Lees ook de volgende artikelen:  aftrekbare kosten gastouders 2019 en  financiële informatie voor gastouders 2019  U kunt uw vragen natuurlijk ook aan ons stellen.  

Hoeveel kinderen mag u opvangen

Hoeveel kinderen gastouders op hun eigen woonadres mogen opvangen, hangt af van de leeftijd van de kinderen. Een gastouder mag maximaal 6 kinderen tot 13 jaar opvangen waarvan max. vijf kinderen tot vier jaar en 4 kinderen tot 2 jaar en 2 kinderen tot 1 jaar. Dit maximum aantal kinderen is inclusief de eigen kinderen (tot 10 jaar) van de gastouder.

Gastouder

Contact

Mocht u zich afvragen hoe u gastouder kunt worden neem dan contact op met ons gastouderbureau. We werken voor de 3 noordelijke provincies en bespreken geheel vrijblijvend wat u van ons kunt verwachten en wat wij van u verwachten. Bent u al geregistreerd in het landelijk register dan kunt u zich natuurlijk ook direct bij ons inschrijven. Wij nemen dan binnen 2 werkdagen contact met u op.

Copyright

Alle tekst op deze site is het exclusieve eigendom van SharedCare Gastouderbureau Groningen en is beschermd op grond van internationale copyrightwetten.

© 2020 shared-care.nl

Bedrijfsinformatie

Gastouderbureau SharedCare

Werkgebied

Provincie Groningen /Drenthe

Mobiel: 06-34034247
E-mail: info@shared-care.nl